İçindekiler
VOLKSWAGEN ARAÇ ARIZA LAMBALARI
Genel olarak, her otomobil ilk çalıştırıldığı zaman bazı göstergelerin ışıkları yanar. Bu durum, hemen hemen her binek araç için geçerlidir. Elektrik kontrol ünitesi adı verilen ünitelerin çalışmaya başlaması ile birlikte yanmaya başlayan bu uyarı ışıkları kısa bir süre sonra söner.
Eskiye göre günümüzdeki araçlar daha fazla donanıma, daha fazla özelliğe ve daha da gelişmiş olan elektronik sistemlere sahiptir. Dolayısı ile günümüzde yoğun olarak kullanılan bu araçlarda, sensörlerin aracılığı ile veriler toplanır ve de aracın sahip olduğu merkezi sistemde anlık olarak gözlemlenebilir. Tüm bunlar sonucunda yani göstergelerin anlık olarak izlenmesi be değerlendirilmesi sonucunda, aracın güven ile çalıştırılması ve sürüşe dair güvenlik önemleri alınmış olunur. Eğer araçlarda, sürüşün güvenliğini tehlikeye düşürecek bir sorun var ise göstergeler aracılığı ile sürücüler uyarılır.
Her aracın arıza lambaları, aracın markasına ve modellerine göre farklılıklar göstermektedir. Fakat bu farklılıklar büyük farklılıklar değildir.
Wolksvagen Araba Arıza Lambası Anlamları
Kimi araçlarda, araba arıza lambaları uyarı vermesinin yanında sesli uyarı verme özelliğine de sahiptir. Buna göre; söz konusu aracın mekanik bileşenlerinde ya da elektronik bileşenlerinde herhangi bir aksaklık, arıza veya bir sorun bulunduğunda, aracın daha fazla zarar görmesine engel olunması için araç arıza lambaları sesli uyarı da vermektedir.
Araç arıza lambaları konusuna ek olarak, kimi araçlarda da sistemi tamamen durdurma özelliği bulunmaktadır. Buna göre; gelişmiş bir sürüş destek sistemine sahip olan araç, güvenliği sağlamak için otomatik olarak hareket ve motor sistemlerini durdurabilmektedir.
Volkswagen araçları ve modelleri, sürücülerin konforunu ve güvenliğini sağlamak adına, araçlarında çeşitli Volkswagen araç arıza lambaları göstergelerini barındırmaktadır. Daha iyi bir sürüş, sorunsuz bir yolculuk için bu lambaların iyi gözlemlenmesinde yarar bulunmaktadır. Dolayısı ile sürücülere tavsiye edilen, araç içindeki araç arıza lambaları ve göstergelerinin her birinin ne anlama geldiğini bilmiyor ise öğrenmesidir.
Volkswagen markası adı altında üretimi yapılan ve satışa sunulmuş olan araçların içinde bulunan bazı arıza lambaları ve göstergeleri şunlardır:
- Stop-Start Lambası
- Emniyet kemeri lambası
- Motor yağı basınç uyarı lambası
- Fren sistemi uyarı lambası
- Elektromekanik direksiyon uyarı lambası
- Soğutma sistemi uyarı lambası
- Dizel motor uyarı lambası
- Dizel motor uyarı lambası
- Benzinli motor uyarı lambası
Not: Sizler için hazırladığımız wolksvagen araçlar için arıza lambalarının anlamları adlı makalemizde genel olarak tüm arabalarda olan arıza lambalarını tekrar sizler için sıraladık fakat aşağıda ek olarak Sadece Wolksvagen araçlar için olan uyarı lambalarınıda ekledik.
Stop-Start Lambası
Bir araçta, stop start lambasının uyarı vermesinin anlamı; aracın çalışması için frenden ayağın çekişmesi gerektiğidir.
Emniyet Kemeri Lambası
Bir araçta, emniyet kemeri lambasının yanmasının anlamı; sürücünün ya da yan koltuktaki kişinin emniyet kemerini takmadığı ve takması gerektiğidir.
Motor Yağı Basınç Uyarı Lambası
Bir araçta, motor yağı basınç uyarı lambası uyarısının yanmasının anlamı; sistem içindeki yağ basıncının düştüğüdür. Bu durumda, motor durdurulmalı ve araç servisine başvurulmalıdır
Fren Sistemi Uyarı Lambası
Bir araçta fren sistemi uyarı lambasının yanmasının anlamı; el freninin aktif olduğudur.
Elektromekanik Direksiyon Uyarı Lambası
Bir araçta elektromekanik direksiyon uyarı lambasının yanmasının anlamı; elektromekanik direksiyonun devre dışı modunda olduğudur. Bu durumda, araç sahipleri Volkswagen yetkili servis için başvurmalıdır.
Soğutma Sistemi Uyarı Lambası
Bir araçta, soğutma sitemi uyarı lambasının yanmasının anlamı; motorun soğutma suyunun yüksek sıcaklığa ulaştığıdır. Ya da motor soğutma suyunun yeterli seviyede olmadığıdır. Bu durum ile karşılaşıldığında, motor durdurulmalı ve yetkili servisten destek alınmalıdır.
Dizel Motor Uyarı Lambası
Dizel yakıt ile çalışan bir araçta, dizel motor uyarı lambasının yanmasının anlamı; kontak açıldıktan ve ışık söndükten sonra marşa başlamasıdır. Fakat bu durum, aracı çalıştırırken değil de sürüş esnasında yaşanırsa direkt olarak yetkili servise başvurulmalıdır.
1. ABS arızası
2. Düşük AdBlue seviyesi
3. AdBlue arızası
5. Hava yastığı sistemi düzgün çalışmıyor veya hava yastığı devreden çıkmış
7. Otomatik şanzıman arızası
8. Fren lambası arızası
9. Fren balatası aşınması göstergesi
10. Ampul arızası
12. Dizel motor arızası.
16. Olası motor arızası
17. Elektrik güç kontrol arızası
18. ESP / ASR – Koyu ışık: Elektronik stabilizasyon programı veya çekiş kontrolü inaktif
19. Dizel motor filtresini tıkayan bir şey var
20. Yakıt kapağı açık
22. Hibrid tahrik sistemi arızası
23. İmmobilizer arızası
24. Lisans plakasında bir veya daha fazla ampul yanmıştır.
25. Yakıt seviyesi düşük
26. Yağ basıncı – yağ basıncı yok, aracı durdurun.
27. Yağ seviyesi düşük
29. Yağmur sensörü arızası
31. Direksiyon sistemi sorunu, aracı durdurun.
32. Lastik basıncı düşük
33. Cam yıkama sıvısı azalmış