Araç İkaz Lambaları Anlamları

Renault Arıza Lambalarının Anlamları

0

Araçların ön gösterge panellerinde arıza lambaları bulunur. Araç çalıştığında genellikle bu göstergelerin hepsi kısa süreli olarak yanar, belli bir süre sonunda lambaların sönmesi beklenir. Herhangi bir arıza durumunda ilgili göstergenin ışığı yanar. Özellikle kırmızı ışık yandığında o göstergede oluşan sorun muhakkak giderilmelidir. Giderilmediği takdirde olası kaza durumlarıyla karşı karşıya kalınabilir.

Renault markası güvenli bir sürüş sağlayabilmek için, müşterilerin ve araçların güvenliğini ve konforunu en üst düzeyde tutabilmek için Renault arıza lambalarının anlamları konusunu içeren bir gösterge oluşturmuştur.

Renault arıza lambalarının anlamları konusundan önce öncelikle bu araç lambalarının isimlerini ifade etmek gerekir.

  • Arıza lambası
  • Stop uyarı lambası
  • Arıza uyarı lambası
  • Zehirli duman filtresi sistemi arıza lambası
  • Fren arızası lambası
  • Abs uyarı lambası
  • Hava yastığı uyarı lambası
  • Motor yağı basıncı uyarı lambası
  • Motor soğutma suyu sıcaklığı uyarı lambası
  • Partikül filtresi uyarı lambası
  • Lastik basıncı uyarı lambası
  • Vites değiştirme uyarı lambası

İçindekiler

Renault Arıza Lambası

Gösterge panelinde bulunan bu lamba en önemli araç ikaz lambası örneklerinden bir tanesidir. Araçta spesifik olmayan bir arızanın habercisi olabilir. Aracı çalıştırdıktan sonra yanabilir, ancak kısa bir süre sonra sönmezse mutlaka Renault servisine gidilerek bakımının ve onarımının yapılması gereklidir.

Renault Stop Uyarı Lambası

Aracın “stop” lambası yanmasını durumunda araç güvenli bir yere park edilip,  direk yetkili servis çağırılmalıdır. Araç kesinlikle kullanılmamalıdır aksi durumda,  hasar görme ihtimali yüksektir.

Renault Arıza Uyarı Lambası

Jenerik arıza uyarısı anlamına da gelen bu lambanın sürekli yanması durumunda araçta bir arıza varlığını bildirir. Yetkili servisi çağırarak aracı mutlaka baktırmalısınız ve kesinlikle bu durumda aracı kullanmamalısınız.

 

 Zehirli Duman Filtresi Sistemi Arıza Lambası

Araç ilk çalıştığında bu lamba muhtemelen yanar ve belirli bir süre sonra söner. Bu durumda bir sıkıntı yok demektir. Sürekli olarak yanıyorsa sorun oluşmuş olabilir ve kontrol edilmesi gereklidir. Özellikle arıza lambası ile birlikte yanıyorsa ciddi problemler yaratabilir, yetkili servisle mutlaka irtibata geçilmelidir.

Renault Fren Arızası Lambası

Frende yada hidroliğinde bir sıkıntı oluşmuşsa bu lamba yanar bu lambayla birlikte stop ikaz lambasının da yanması beklenir. Fren arıza lambası yandığında araç güvenli bi şekilde park edilir, kullanılmaz yetkili servise mutlaka haber verilmelidir.

ABS Uyarı Lambası

ABS kilitlemeyi önleyici sistemdir ve aracın hızlı kalkışını sağlar. ABS uyarı lambası yandığı zaman araçta kilitlenme gözlenebileceği için mutlaka Renault servisinden yardım istemek gereklidir.

Hava Yastığı Uyarı Lambası

Araba çalıştıktan sonra uyarı lambası hala yanıyorsa ve belli bir süre sonra sönmüyorsa  hava yastığı sisteminde bir problem oluşmuş demektir. Bu ciddi bir durumdur çünkü herhangi bir kaza anında hava yastıkları kullanılmayacaktır. Yetkili servisten yardım istemelisiniz.

Motor Yağı Basıncı Uyarı Lambası

Motor yağı basıncı düştüğü zaman bu uyarı lambası ikaz verebilir. Aracı park haline getirdikten sonra motor yağını kontrol etmelisiniz. Ya da azalma olmamışsa bir arıza oluşmuş demektir bunu da kontrol ettirmeniz gerekir. Azalma olmuşsa yağ ilave edilmelidir.

Motor Soğutma Suyu Sıcaklığı Uyarı Lambası

Bu lamba yanıyorsa motor suyu yeterince ısınmış demektir. Aracı durdurup motor suyunu biraz soğuması beklenir sonrasında suyun miktarı kontrol edilir. Azalmışsa eklenebilir, ancak azalma olmamışsa mutlaka kontrol edilmelidir. Kontrol ettirmeden araç kullanılmaya devam edilirse motor yanabilir.

Partikül Filtresi Uyarı Lambası

Araçta partikül birikmesine bağlı olarak tıkanmalar oluşursa Bu uyarı lambası yanacaktır. Bu durumda araç 40 km/s hızla 20-30 dakika arası kullanılmalıdır. Bu sürede partiküller temizlenecektir. Bununla birlikte arıza lambaları yanarsa kesinlikle servise götürülmesi gerekir.

 

 

Lastik Basıncı Uyarı Lambası

Lastiklerin basıncı azalmışsa ya da lastikler fazla şişirilmiş ve bu durumda uyarı olarak yanar.

Sürüş Düzeltme Uyarı Lambası

Seyir halinde bulunduğumuz bu yolun tehlikeli olmasa engebeli olması ve bunun gibi durumlarda hızın azaltılması amacıyla bu uyarı lambası yanar.

Vites Değiştirme Lambası

Yolun durumuna göre vites değiştirilmesi  gerekiyorsa  bu uyarı lambası yanar.

Renault markası kullanıcılarının araçlarının ve kendilerinin güvenliği açısından Renault arıza lambalarının anlamları konusunu öğrenmek çok önemlidir. Renault arıza lambalarının anlamları bilinerek sürücüler tarafından, araçlarında oluşabilecek olası hasarların, kazaların vs. gibi kötü durumların oluşması engellenebilir.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.