Araç İkaz Lambaları Anlamları

Motor Arıza Lambası Yandı Ne Yapmalıyım ?

3

Öncelikle bahsedecek olursak motor arıza lambası nedir ? sorusuna bir açıklık getirelim ardından bu arıza lambasının önemi ve başımıza geldiği zaman nasıl davranmamız gerektiğini bu lamba hangi koşullarda yandığını sizlere aktaralım ki arabanızın iyi durumda olması ve sizlere masraf çıkartmaması için elinizden geleni yapmaya çalışırsınız.

İçindekiler

Motor Arıza Lambası Nedir ?

Motorda bulunan bilgisayar sistemi farklı noktaları içerisinde bulunan sensörler ile sürekli olarak kontrol etmektedir. Bu sensörler bilgisayar yazılımının programlandığı şekilde sistemin farklı noktalarını sürekli kontrol eder. Çok küçük bir düzensizlik,yanlışlık,arıza ve sapma hissettiği zaman da bilgisayarın beynine uyarı gönderir. Beyin de araç sürücüsünü bilgilendirmek ve uyarmak için çeşitli arıza lambalarını yakar. Bu nedenle motor arıza lambası motorun içerisinde beyninde motorun çalışmasına engel olan yada sağlıklı çalışmadığını bildiren uyarı için araç ikaz lambası yani araba arıza lambalarını yakar.

Bu arıza lambalarının arasında en önemli olanı motor arıza lambasıdır.Diğer arıza lambaları tek bir sebepten dolayı sizi bilgilendirirken motor arıza lambası bir çok nedenden dolayı yanabilir bu sebeple araların da en önemli ve dikkat edilmesi gereken bir arıza işaretidir. Bu nedenle bu uyarı ışığı yandığı zaman çok dikkatli olmalısınız ve arabayı durdurmalısınız. Arıza ışığı bazı araçlarda motor simgesi belirir sarı renkte yanar bazı araç modellerin de ise “Check” uyarı yazısı olarak görünmektedir. Bizim ülkemizde olan araçlarda genelde motor simgesi olarak gözükür.

Motor Arıza Lambası Neden Yanar ?

Motor, arabada ki onlarca sensör,elektronik donanım ve mekanik sistemlerin uyumlu bir şekilde ve sorunsuz olması sayesinde çalışır. Tüm bunlardan herhangi birinde arıza olması durumunda, motorun çalışması bozulur, motor arıza lambası yanar.

Bu ışığın yanması durumunda bazı bildiklerimizi ve tahmin ettiğimiz bir kaç tane  temel nedenlerden sizleri bilgilendirelim.

  • Yakıt Sistemi
  • Ateşleme Sistemi
  • Egzoz Sistemi
  • Hava Sistemi

Bu sizler için listelediğimiz 4 adet sistem motorun temel çalışma sistemidir. Bunlardan bir tanesinde arıza olursa motorun sağlıklı bir şekilde çalışmadığını ele almaktadır. Bu nedenle ilk aklımıza gelen temel yapı taşları bunlar olmalıdır. Gün içerisinde arabanızda yaptığınız değişiklikler ile de bu arıza lambasının neden yandığını tahmin edebilirsiniz. Örneğin arabanıza warex egzoz taktırdığınızı düşünelim taktırmadan önce yanmıyordu fakat taktıktan sonra yanmaya başladı yani egzozdan dolayı bu arıza ışığı yandığını anlayabilirsiniz.

 

Motor Arıza Lambası Nasıl Söndürülür ?

Genellikle lpg kullanan araçlar da bu arıza lambası hava yakıt karışım oranında oluşan değişiklik veya bozulma lambda sensörü üzerinden arıza lambası yakmasına sebep olur. Lambda sensörü daha çok yakıt-enjeksiyon ve hava-yakıt karışımı problemleri ve yanma verimi ile ilgili sorunlarda arıza lambasını yakar.

Arıza tespit cihazlarında hatalar geçici, kalıcı ve tanımlanamayan hata olarak ortaya çıkar.
Geçici hata; Hatalar sensörlerin anlık iletişimden kaynaklı veya anlık verilerin limit dışına çıkması sonucu gelebilir. Böyle durumlarda hata kodu arıza tespit cihazı ile silindiğinde tekrar gelmeyecektir.
Kalıcı hata; Sistemde görev yapan herhangi bir sensör veya aktüatörün arızalanması durumunda ortaya çıkar. Böyle bir durumda ise hata kodu silindikten bir süre sonra tekrar gelecektir veya silinemeyecektir. Arızanın giderilmesi için arızalı olan parça veya parçaların değiştirilerek adaptasyon gerekiyorsa adaptasyon yaptıktan sonra arıza kodu silinir.
Tanımlanamayan hata; Nadir görülmesine rağmen aracın ECU’sunda haberleşme sorunlarından kaynaklanır. ECU ile bağlantı kurulamadı diye uyarı verir.

Motor arıza lambasını söndürmek için önce arıza tespit cihazını arabanıza bağlamanız gerekmektedir. Yukarıda anlattığımız gibi geçici hatalar gidecektir ve geri gelmeyecektir. Motor arıza lambasının yanmasına sebep olan bir arıza kendiliğinden sönse bile tespit cihazında geçmiş kısmında görünecektir. Kalıcı olan arızalar giderilmeyecek ve arızanın çözümlenmesini isteyecektir. Kalıcı hatalarda tespit cihazı ile arızanın yeri belirlenip orası tamir edilmelidir veya değişimi yapılmalıdır.

 

 

 

 

Bunları da beğenebilirsin
3 Yorumlar
  1. bebe pinar diyor

    depo kapağini kontrol et hava alırsa yanar

  2. Araba Arıza Lambaları ve Anlamları Sizler İçin Hazırladık - Araba Arıza Lambaları

    […] Arıza Lambası anlamına geliyor. Motor Arıza Lambası Yandı Ne Yapmalıyım ? Sorusunun Cevabı için ilgili yazımıza göz […]

  3. BMW Arıza Lambası Anlamları - Araba Arıza Lambaları

    […] Arıza Lambası anlamına geliyor. Motor Arıza Lambası Yandı Ne Yapmalıyım ? Sorusunun Cevabı için ilgili yazımıza göz […]

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.