Araç İkaz Lambaları Anlamları

Arabanızı Kış Hava Şartlarına Nasıl Hazırlamalısınız ?

0

Arabanızı kış şartlarında adeta çocuğunuza bakıp korur gibi davranıyorsanız bu yazımızı mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz. Araç kışlık bakımları nasıl yapılır ? Yada arabamı kış hava şartlarına nasıl hazırlamam gerekiyor ? Bu soruların cevaplarına hadi hep birlikte yaklaşık olarak 8 adım da bakacağız. Arıza lambasının yanmaması için ve herhangi bir arıza işareti oluşmasın diye bu kontrolleri arabanızın kış şartlarına uygun olması için yerine getirmelisiniz.

İçindekiler

Kış Lastiği Taktınız mı ?

Kış lastikleri ile ilgili yayımlanan kanunda da söylendiği gibi 1 Aralık 2015 tarihinden itibaren kış lastikleri kullanım aralığı kasım ve nisan ayı olarak belirlendi. Kış lastikleri arabanızın yağmur,kar ve buzlanma olduğu zaman arabanızın yol tutuş ve fren performansını etkilemektedir. Kış lastikleri sadece karlı havalar da kullanılır sözüne asla inanmayın. Kış lastiklerinin kullanımı için havanın 7-8 derece sıcaklıktan aşağı da olması yeterlidir. Kış lastiklerinizi mutlaka taktırın taktırmadığınız taktir de para cezası ve ceza puanınızdan düşmektedir.

Lastik Hava Basıncı Kontrol Edin

Arabanızın lastiklerinin hava basıncı, dışarıda ki sıcaklığın düşmesi ve yükselmesinden etkilenir. Bu lastiklerin performansını düşürebileceği gibi güvenli sürüş açısından risk oluşturabilir. Arabanızın lastik basıncını bir oto lastikçiye kontrol ettirmelisiniz. Aşağı da ki tablo size bu konuda yardımcı olacaktır.

Antifriz Oranını Kontrol Ediniz

Arabanın sıvıları arasında kalan, radyatör sisteminde ki suyun donmaması için kullanılan antifrizden yüksek verim almak istiyorsanız doğru şekilde ayarlamanız gerekmtekdir. Antifriz miktarını korumak için ise su yerine, araçlar için üretilen özel sıvıları kullanmalısınız. Çünkü suyun kireçlenmesi, su kaçaklarına ve motorda hararete neden olabilir. Camlardaki donmayı engellemek için ise cam suyu antifrizlerini kullanmalısınız. Sileceklerdeki suların donmasını da yine soğuklara karşı donmayı engelleyen özel sıvıları kullanarak önleyebilirsiniz.

Kışın Akü Bakımı Nasıl Olmalı ?

Yoğun kış şartlarına hazırlık yaparken akü bakımının yaptırılması şarttır. Yolda kalmanıza sebebiyet verebilecek her noktayı öngörmelisiniz. Güvenli bir yolculuk yapmak için kontrol ve bakım konusuna titizlikle yaklaşmalısınız. Akü eskiyse soğuk havalarda görevini tam olarak yerine getiremeyebilir. Bu nedenle kontrolünü mutlaka yaptırmalısınız. Havalar iyice soğurken dikkat etmeniz gereken birkaç detayı sıraladık:

  • Akünün su seviyesini kontrol edin. Su seviyesi plaka seviyesinin altına düşmemeli.
  • Kutup başlarının oksitlenmemesi için sıcak su ile akü kutup başlarını temizleyin.
  • Aküde şarj problemi yaşamamak için araç dinamo şarj sistemini kontrol ettirin.
  • Eğer aracınızı 15-20 günden fazla kullanmayacaksanız akü kutup başlarını sökün.
  • Uzun ömürlü bir akü için elektrot seviyesini kontrol edin.
  • Aküyü kısa devreden korumak için her türlü metalden uzak tutun.

 V kayışını Kontrol Etmeyi Unutmayın

Arabalarda motorun soğuması , klimanın çalışması, elektriğin üretilmesi gibi işlevlerde önemli görevi olan V kayışı, yazın sıcağın etkisiyle  genleşir. Genişleyen V kayışı otomobilin düzgün çalışmasını engelleyecektir. Kış öncesi V kayışı kontrolü mutlaka yaptırılmalıdır.

 

Frenleriniz Mutlaka Kontrol Edin !

Arabanız da güvenle sürüş yapmak için en can alıcı ve önemli olan araba kış kontrolleri arasında mutlaka yapmanız gereken şey fren kontrolüdür. Fren sizin hayata tutunmanızı sağlayacak olan pedaldır.

Silecekleriniz Kontrol Ettiniz mi ?

Mutlaka yapılması gerekenlerden bir tanesi de sileceklerin kontrolüdür. Yağmurlu ve karlı havalarda görüş mesafenizin artması ve açılması için sileceklerinize ihtiyacınız olacaktır. Silecekleriniz yetersiz olması durumunda kaza riskiniz yüksek oranda artmaktadır, bu nedenle sileceklerinizin kontrolünü yapmalısınız.

Üşümek istemiyorsanız Klimayı Kontrol Ettirebilirsiniz

Yazın sıcaklardan dolayı kullanmadığınız kalorifer sistemini kış gelmeden önce mutlaka kontrol ettirmelisiniz ki üşümeyin. 🙂 Polen filtrelerinizi değiştirin çünkü arabanın kaloriferi ve kliması insan sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Temiz bir hava solumak için arabanın klimasını kontrol ettirmekten kaçınmayın.

Kışın Araba Kullanırken Bunları Mutlaka Yanınızdan Ayırmayın

Kış şartlarında arabanız da mutlaka olması gereken bir kaç araç gereç vardır. Bunlar sizin yolda kalmanızı kurtarabilecek olan temel ve bilmeniz gereken şeyler. Hemen neler olduğuna bakalım.

  • Kar Zinciri
  • Takviye Kablosu
  • Stepne
  • Kriko
  • Çekme Halatı
  • Takım çantası yada tornavida seti

Bu madde madde sıraladığımız aletlerden kış şartlarında arabanızda mutlaka bulundurun ve yanınızdan ayırmayın. Kazasız belasız bir kış geçirmenizi dileriz.

 

 

 

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.