Öncelikle merhaba sayın okurlarımız, bu yazımızda bir çok araba kullanıcısı için kafalarda soru işareti olan motor freni yapmak zarar verir mi? sorusuna açıklama getireceğiz. Öncelikle motor freni nedir bundan bahsetmek istiyorum kısaca aşağıda sizin için bunu açıkladık. Motor frenini daha çok karlı havalarda kullanmanızı öneririm böylece frene basarsanız arabanızın kayma olasılığı çok yüksektir motor freni ile arabayı kaydırmadan durdurabilirsiniz.
İçindekiler
Motor Freni Nedir ?
Motor freni araba da freni kullanmadan arabanın vitesini kademeli olarak küçültmek suretiyle arabanın yavaşlamasına motor freni denir. Motor freni yaparken 5. vitesten 2. vitese küçültmemek gerekir. 5-4-3-2-1 şeklinde devam etmelisiniz. Aksi taktirde motorunuza zarar verebilirsiniz.
Motor Freni Yapmak Doğru mu ?
Vites değiştirme, benzinli ve dizel motorlarda farklılık göstermektedir. Genel olarak benzinli motorlarda ortalama 2000 devir ile 3250 devir , dizel motorlarda ise 1800 devir ile 2750 devir arası vitesi kullanmak daha uygun aralık olarak bilinir. Bununla beraber, her motorun kendi Tork ( Çekiş Gücü ) değerleri arasında vites değiştirmek hem yakıt tasarrufu yapar hem de motorun ömrünün daha sağlıklı olmasını sağlar. Araçların, motor tork değerleri el kitaplarında yazar.
Aracını belirttilen devirler arasında sürekli kullanman bir sorun çıkarmaz. Üst limitlerde kullanman aracının yakıt sarfiyatını artırır. Alt limitlerin altında kullanman durumunda arcında baygın kullanma denilen rahatsızlık olabilir. Uzun süre baygın kullanma sonucunda ise aracının motorunda, sübaplarında,hatta krank milinde hasar meydana gelebilir.
Unutulmaması gereken bir şey daha var. Yüksek devirlerde ( 3500 d/d nın üzerinde ) ani kompresyon aracın motor triger kayışının diş atlamasına, kopmasına neden olabilir. Bu durumda yine aracın motor sübapları zarar görür.